BroodNodig

Date
Category
Communicatie, Onderzoek, Voorlichting

BroodNodig

BroodNodig laat het mes aan drie kanten snijden: met een bijna stadsbrede inzameling aan de hand van broodbakken draagt de Rotterdammer door het gescheiden aanbieden van zijn oude brood bij aan duurzaam hergebruik. Brood, ook oud en beschimmeld, is een waardevolle grondstof en behoort niet op straat of in de prullenbak. In samenwerking met de gemeente (Stadsbeheer) wordt het ingezamelde (consumenten) brood omgetoverd tot compost.
Daarnaast is er dankzij CityLab010 ruimte geweest om een educatieve broodvergister te bouwen, die op een interactieve wijze laat zien hoe er duurzame energie kan worden opgewekt door middel van brood. Temeer is de hoofdboodschap om geen voedsel te verspillen, ouder geworden brood kan op veel manieren nog worden opgegeten en campagne en voorlichting behoort dus tot de derde zijde van het broodmes.

Om ook bedrijven te kunnen voorzien in het duurzaam hergebruiken van hun broodafval, is BroodNodig samen gaan werken met GroenCollect en Stadsgas, die op grote schaal groente, fruit en brood omzetten in biogas (artikel Guardian).

Filmpjes: hier (EenVandaag); hier (AD broodvergister) hier (broodrap wijkleerlingenraad) en hier (Taiwan TV).